Brief naar de familie van 19 februari

19/2/2021

Twee nauwe contacten. Elke dag op bezoek (behalve op zondag). Bewoner mag de voorziening verlaten.

Beste familie,

Het kwam in de media ‘in het lang en in het breed’ aan bod: “Eerste versoepelingen in de woonzorgcentra bij voldoende hoge vaccinatiegraad!”. Het is de bewoners meer dan gegund, hun geduld en het uwe werd lang op de proef gesteld. We zijn dus blij dat we u eerder dan beloofd een brief kunnen sturen met nieuwe, soepelere richtlijnen.

Wat betekent ‘voldoende hoge vaccinatiegraad’? “Woonzorgcentra waar 90% van de bewoners en 70% van het personeel gevaccineerd is met twee dosissen en waar die tweede dosis al 10 dagen geleden is gebeurd.”

De bezoekregeling vanaf dinsdag 23februari:

- Elke bewoner kan twee nauwe contacten kiezen tot en met zondag 7 maart 2021. LET WEL: er mag maar één bezoeker op bezoek komen per bewoner (kamer) per dag! De twee nauwe contacten mogen dus niet op dezelfde dag op bezoek komen! Vanaf 8 maart kan elke bewoner weer twee nieuwe nauwe contacten kiezen voor een periode van twee weken, enzoverder.

- U kunt op bezoek komen elke dag van de week behalve op zondag.(Let wel: maandag 22 februari nog niet).De bezoekuren zijn wat verruimd: van 13u30 tot 16u30.

- De bewoner mag de voorziening verlaten en kan buiten nog drie andere mensen zien. Dit naar analogie met wat voor elke burger telt, weliswaar op veilige afstand of met mondmasker. Een winkelbezoek bv kan, een bezoek aan meerdere familieleden niet (met uitzondering van de nauwe contacten).

U mag op voorhand mailen om ons te laten weten wie de nauwe contacten zullen zijn tem 7 maart: griet@tenanker.be of onthaal@tenanker.be

Graag vermelden in uw mail:

- Naam bewoner + kamernummer

- Nauw contact + naam bezoeker + telefoonnummer + relatie met bewoner (bv zoon, buurvrouw,…)

De overheid benadrukt dat registratie heel belangrijk blijft. Vandaar dat het belangrijk is dat wij over bovenstaande gegevens beschikken.

Testen van bezoekers.

Als u op bezoek komt naar Ten Anker kunnen wij u testen op covid 19. Dit is geen verplichting, maar het biedt u de kans om uw mama, papa,… op een veiligere manier te bezoeken. Het is voor ons niet mogelijk om iedere bezoeker te testen dus hebben wij er voor gekozen om enkel te testen op dinsdag van 14u tot 15u. Als u graag getest wil worden geef dan bij voorkeur vooraf een seintje (griet@tenanker.be of 058 23 45 41). Wij testen bezoekers met een ‘sneltest’. De verpleegkundige neemt met een wisser een staaltje uit uw neus. Na 15 minuten is het resultaat gekend. Het resultaat van deze test is niet 100% betrouwbaar. Als u zeer veel virus in zich heeft (dus als u een ‘superverspreider’ bent) dan zal die sneltest dat zeker detecteren en zal u positief testen. Als u negatief test dan is er nog steeds kans dat u toch besmet bent, maar dan heeft u minder virus in zich. U kunt dan toch anderen besmetten, maar de kans is iets kleiner. Mondmasker dragen èn afstand houden blijven dus belangrijk.

Bezoek op kamer:

- Bij het binnenkomen draagt u een chirurgisch mondmasker, wordt uw temperatuur gemeten, wordt u geregistreerd en wast en ontsmet u uw handen vooraleer u naar de kamer gaat.

- De cafetaria mag nog niet heropend worden.

- Bezoek kan enkel op kamer, niet in de gemeenschappelijke ruimtes.

- U gebruikt de lift of de trap aan het onthaal om naar boven te gaan.

- U gaat rechtstreeks naar de kamer. Het is nog steeds niet toegelaten om rond te lopen in de gangen of leefruimtes of binnen te gaan bij andere bewoners.

- Als u terug weg gaat neemt u op de verdieping de lift aan de kant van Nieuwpoort Stad, er hangt bewegwijzering. U verlaat Ten Anker via de uitgang aan de zijkant van het gebouw.

- Kinderen onder de 18 jaar kunnen niet op de kamer komen, wel in de babbelbox.

- Er zijn werken aan de gang op de tweede verdieping. Dat geeft soms lawaaihinder. Mocht het lawaai zo storend zijn dat een gesprek met de bewoner niet mogelijk is dan mag u bellen met het oproepsysteem in de kamer. Een medewerker van de dienst kan u dan een andere plaats aanwijzen.

- Door de werken op de tweede verdieping moeten bezoekers van een aantal bewoners een andere lift nemen naar Strandcabine. Volg de wegwijzers!

- De hoofdingang zal door werken gesloten zijn van 22 februari tot 4 april. Die periode gebruiken wij opnieuw de deur aan de zijkant van het gebouw om binnen te komen. Dit zal worden aangegeven met wegwijzers.

- We rekenen erop dat u niet op bezoek komt indien u ziek bent of op vakantie was in een risico gebied.

- Er kan geen bezoek komen bij bewoners die in quarantaine zijn of die ziek zijn . Het is aan te raden om bij twijfel vooraf de afdeling op te bellen. Lichtschip 0492 72 54 93 (recent gewijzigd !) Viertorre 0492 72 58 69 Strandcabine 0492 72 58 78 Golfbreker 0499 75 41 81 Kraainest 0490 66 08 65

Babbelbox:

- Een bezoek in de babbelboxen kan op woensdag en vrijdag.

- Bellen voor een afspraak kan tussen 9u en 11u30 op het nummer 058 23 45 41 (onthaal).

- Voor de babbelbox in Lichtschip kunt u reserveren op 0492 72 54 93.

Video Call via Skype of Messenger:

- Reservatie op het nummer: 0492 72 54 89.

Veel gestelde vragen + antwoorden:

Mag de familie na overlijden de kamer komen leegmaken?

o Dat mag, maximum met twee personen.

o Dit kan buiten de bezoekuren mits afspraak en registratie aan het onthaal.

Wie mag met twee personen op bezoek komen?

o Bezoekers die begeleiding nodig hebben om tot in de kamer te geraken.

Mogen kinderen op bezoek komen?

o Neen, kinderen en jongeren (-18 jaar) kunnen een bezoek brengen via de babbelbox of buiten. Zij mogen niet op bezoek in de kamer.

Wanneer kunnen we op bezoek komen bij een palliatieve bewoner?

o Er is mogelijkheid om te ‘waken’. Er zijn dus geen beperkte bezoekuren. Wij vragen wel om vooraf de dienst te bellen om uw bezoek aan te kondigen.

o Kinderen en jongeren kunnen afscheid komen nemen op voorwaarde dat ze een mondmasker dragen.

o Er mogen maximum twee bezoekers tegelijkertijd op de kamer.

Mag de bewoner mee naar een familiefeest?

o Neen, voorlopig wordt dit niet toegestaan.

Kan de bewoner deelnemen aan een begrafenis of huwelijk?

o Omdat dit uitzonderlijke gelegenheden zijn kan dit mits volgende voorwaarden:

      Er kan enkel deel genomen aan de plechtigheid.

      Daarna verblijft de bewoner 10 dagen in quarantaine en volgt er een test op dag 1 en dag 9.

SAS

Het sas blijft toegankelijk buiten de bezoekuren. U kunt er het vuil linnen ophalen en boodschappen en propere was zetten die wij dan op de kamer bezorgen. Het sas bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, volg de pijlen ‘sas’.

Al deze maatregelen zijn tijdelijk en deze kunnen altijd bijgestuurd worden.

Met vriendelijke groeten,

Het crisisteam.

Artikel geplaatst op

19/2/2021